leker

Lærerike leker for barn

Lærerike leker for barn

editorial

Leker for barn bidrar til å stimulere dem på fysisk og kognitiv slik at de kan utvikle seg på en lang rekke forskjellige områder. Blant annet motorikken er avgjørende, og det samme gjelder evnen til å planlegge og kjenne igjen mønster. Derfor kan leker med bygg, stabling og sortering være både morsomme og lærerike for barna.

Sortering og stableleker

Når man bygger med byggeklosser bruker man forskjellige områder av motorikken for å plassere klossene ordentlig og for å kunne stable dem presist. Samtidig trener barna i høy grad både sine praktiske og kreative evner, når de skal planlegge hvor og hvordan klossene skal plasseres.

De samme ting gjelder når de de har aktivitetsleker med sortering. Det kan for eksempel være former som skal plasseres i riktig hull eller andre morsomme aktivitetsleker. Her bruker de evnen til å kjenne igjen mønster, og så trener de samtidig hånd-øye koordinasjonen som er avgjørende for mange av de ting vi gjør i hverdagen vår som voksne.

leker

Morsomme og lærerike aktivitetsleker

Aktivitetsleker finnes altså i mange varianter og kan derfor stimulere barnet på mange måter. Det er viktig å velge noe som passer til barnets utvikling og nivå, slik at de får mest mulig ut av det. For eksempel kan myke klosser være super for de helt små som trener den taktile sansen, mens mer avanserte aktivitetsleker egner seg bedre for større barn.

Det er viktig å huske på at lekene er designet for å underholde og utfordre. Derfor vil barna rett og slett ikke tenke over at de «trener» og utvikler seg, men vil bare kose seg med lekene – enten alene, sammen med venner eller sammen med voksne. 

Derfor er aktivitetsleker en super måte for barna å utvikle flere forskjellige evner på, mens de altså har mange timers underholdning og moro på samme tid.